Nov 28, 2022, 11:59 AM

42 195 метра 

  Poetry
674 1 2

... не ми остана дявол знае колко,  
а – уж, момче бях адски окумуш,
ще завъртя последна обиколка
и сетне ще си взема хладен душ,

 

връз мене стадионът ще избухне,
ще стелят факли пушека си гъст,  
не знам дали сте бягали през тухли? –
разхвърляни като след земетръс,

 

ще ме окичат с лаври и дафина! –
с объхтани – душица и пети,
и аз най-сетне стигнах до Атина,  
но кой победата ми възвести? –

 

след толкова десетки километри
и метри! – сто деветдесет и пет,
аз изгорях из думите ми светли! –
бях метеор във всеки свой куплет,

 

остава ми да грохна на финала  
с неувенчано чело и гърди! –
и сетне да забършат със парцала
неясните ми – в мрамора – следи,

 

поетът е една красива болка! –
през светлия словесен ардауш...
След почетната моя обиколка
вземете си и вие хладен душ!

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??