Jun 13, 2024, 7:51 AM

Балада за обратното въртене 

  Poetry
264 2 5

БАЛАДА ЗА ОБРАТНОТО ВЪРТЕНЕ

 

Земята се върти по Галилео,

но аз не се усещам Галилей.

Пързалям се като по линолеум,

намазан фино с медиен елей.

 

Мен просто ме будалкат, че живея.

Животът литна с птиците на юг.

А аз съм – щом ми светне полилеят,

прашинка във космически боклук.

 

Престанах да се взирам в телескопа,

не виждам вече слънчеви петна –

един забравен жител на Европа,

дори от собствената си страна.

 

Натикан в най-пропадналия ъгъл,

защо да викам: – Лазаре, стани! –

щом цял един народ върви – излъган,

към нечии сияйни бъднини.

 

И спи! – върху матраците „Дормео”,

и хърка като стар Балкански змей.

Земята се върти – по Галилео,

но никога – у нас! – по Галилей.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??