БАЛКАНЪТ
Той е толкова стар, ама толкова стар,
че човек даже губи представа.
Щом поставиш шест нули в един календар,
сам се чудиш какво означават.
Той империи помни. И много царства.
Тях отдавна, отдавна ги няма.
Още пази руини. Личат си. Едва.
Власт. Величие. Сила. И... камък.
Помни кан Аспарух, Омуртаг, Самуил.
Помни дни на погроми и слава.
Крил е в пазви децата на поп Богомил
и закрилял народ и държава.
Пял е песни хайдушки и давал подслон
на бунтари, комити, войводи.
Той е вечният каменен български трон,
изграден от самата природа.
В него коренът наш е вовеки вкопан.
Над хиляда и триста години.
Всеки българин има свой собствен Балкан,
който после нарича Родина.
© Александър Калчев All rights reserved.
Поздравления!