Друг монолог на Датския принц
(впечатления от фотоисторията за Хелзингор от Д.В.)
Без бряг е времето!
Защо го озаптяват – в кръга
сме пленници!
Предметите живеят
и се вкаменяват
като музейни експонати.
Човекът е илюзия на вярата,
една открадната от замъците
даденост.
Сега разбирам идиотите –
те имат себе си
без хроника, без накит,без приятели.
Богатството погребва
егото...
В кръга е трудно да повярваш,
че отвъд е синята стена
на необятното добро...
Кореноплодите са тяло,
холограма на енергии.
Зависи ли от мен
да управлявам империята
на ума,
душата щом не е ни дама,
ни се вслушва в своя суверен?
От замъка морето се разлива
и по камъните онемява
тайната да съм
до някаква рапира.
Норвежецът да дойде! Залп
и името ми става символ...
З.В.
© Златина Георгиева All rights reserved.