Откакто му е дадено перото,
и въглена, и камъка от свише,
човекът е научил, че каквото
с причина измълчи, ще го напише.
А после закъснялото око,
с така недоверчивия си поглед,
дали ще разбере това писмо,
или ще го подмине неугодно?...
Тогава ще се случи немислимото,
а именно болезнения спор -
почасово, в света да бъдеш жив?
Да бъдеш ли на себе си затвор?
Понечил да нехаеш доброволно,
пред нечие послание словесно,
така и непрочел кому е болно,
лъжлив ли е, наивен, или честен...
Не си добре дошъл сред красотата,
с хронично разболял те, далтонизъм.
Всевиждаща е всяка слепота,
в сравнение със взора ти отблизо.
Не вкусвай от живота на твореца,
от хляба и солта му, щом горчиш!
Жлъчта не заразява туй сърце,
в душа, чиято обич ѝ сладнѝ!
©тихопат.
Данаил Антонов
17.12.2023
© Данаил Антонов All rights reserved.