Есен мила
Есен мила, ти защо тъжиш? -
Влага те обвива и сълзиш!
Мантията златна разтвори,
блясък, цвят и слънце ни върни!
Дърветата коронки свили,
под тях килим с листа изгнили!...
Не могат ли да затанцуват,
с вятър тих да полудуват?!
Стопли им клони оголели,
студуват, с дрешки разпилени,
слънчевата лампичка включи,
топлинка ни пращай, не пести!
Досещам се защо тъгуваш,
за плажовете май бленуваш! -
Сега самотни са, унили,
вълните са ги запленили!
Красавица си, тъй да знаеш,
на жълта дюля ти ухаеш!
В бъчвите пенливо вино ври,
спри да плачеш, ярко заблести!
Студена зима ще вилнее,
красиво тя ще побелее!
Натрупана нечистотия
южнякът топъл ще изтрие.
А пролет пъпки ще разпука,
поточето ще забълбука!
Житата буйни и зелени
ще срещнат лятото засмени!
© Костадинка-Коце Танчева All rights reserved.