Oct 9, 2015, 10:52 AM

Есенен етюд... 

  Poetry » Landscape
433 0 2

 

 

    Есенен етюд...

 

Носталгия чаровна

от есенното време

подкупващо напомня

плодът да прибереме:

 

в градините, в лозята,

от щедрите дръвчета-

да надхитрим сланата,

дори и дъждовете...

 

Да приберем на сухо

за зимата дървата

когато ще задуха

стихията позната...

 

Не можем да отложим

сезонната разправа,

но виното да сложим

и то да отлежава...

 

... А си отива вече

и хубавото време,

зъл вятър го повлече-

в мъглата нейде стене...

 

И се разсъмва късно,

и дните накъсяват-

животът се разкъсва,

но все пак продължава...

 

Все още е приятно

на припек да поседнеш-

и в мислите обратно

към дните да посегнеш.

 

Към лятото изтекло

във бързея на дните

и Слънцето напекло

заискрило вълните.

 

Към лудото ни лято,

когато край морето-

дори звездите бяха

по-млади на небето...

 

... Знам, сиромашко лято

ни предстои натътък,

но пътят в необята

обаче ще е кратък

 

и на върхът ли дръзнеш

да вдигнеш свойто знаме,

то време да се върнеш:

едва ли ще остане...

 

... А с песен, някак дива,

и с есенния вятър:

защото си отива

Страстта ни по е свята!...

 

Коста Качев,

09.10.2015.

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • С много мъдри прозрения за есента като сезон в природата и в човешкия живот...
    Винаги те чета с радост и възхита...
    Благодаря за поезията, Коста!
  • Очарователно...!!!
    ... А си отива вече
    и хубавото време,
    зъл вятър го повлече -
    в мъглата нейде стене...!!!!!!!!!!!!!!
Random works
: ??:??