Есенни напеви...4
Есен!... Есен!... Просто Есен –
меланхолен нов сезон
из Живота ме понесе
с ветровете в унисон...
Рано през деня се мръква,
много дълга е нощта,
но стихийно тя отмъква
от Живота ми Страстта...
Сбръчка даже с гняв морето –
диви залюля вълни,
светлината скри и ето
о́пнаха се мрачни дни...
Де́ е Слънцето и де́ са
ветровете с нежен лъх,
а мечтателно унесен
аз защо стаи́л съм дъх?...
Де́ е моето момиче –
остаря ли с мен и то́
и зад Времето наднича
със смокиново листо́?...
...есен!... есен!... Просто есен –
про́тиво́речи́в сезон –
на лозница грозд провесен
за Начало дава тон!...
И в Живота (той напомня!)
се променям всеки ден –
стигам в устрем хоризонта
и се връщам прероде́н!...
А с премерен оптимзъм
в толкоз много сивота́ –
по приемливо орисан
стана изведнъж Света!...
... Може би защото луди
дрожди в гроздовия сок –
във корема с „пеперуди“
го превръщат в самоток...
А пък виното променя
меланхолния сезон –
пийвам си, не ме е е́ня,*
яхвам коня вихрогон!...
03.07.2021.
*не ме е е́ня- не ме интересува (диал.)
© Коста Качев All rights reserved.