Есенният вятър
(импресия)
Прошарени дървета,
на зрялост аромата
и Вятърът вендета
подхванал със гората...
Жълтеещите листи
върти той в листопада
и с вихри поривисти
ту бяга, ту напада,
по земните традиции
с въртежа на сезони
и траурните птици
на Есента подгони...
Разхвърлил парцаливите
си облаци небесни,
се носи и над нивите,
и над скали и бездни...
Брои обратно дните
до зимата... Към нея
повлякал е мъглите
и вече леденее...
Със Слънцето отдавна
враждата им известна,
сега мъглите грабнал
той разрешава лесно
и дневното Светило
едва-едва процежда
в небесното кандило
мъждукаща надежда...
... Но Вятърът внезапно
усетил дъх на дрожди
завръща се обратно
при хората на гости
и младото им вино
поискал да опита-
той пие ненаситно
и дълго не отлита...
Развеселен и в бъчвите
желае да се вмъкне,
а след това по кръчмите
мъжете да помъкне...
..И вече укротено
минава над гората,
а есенното Време
завърта със листата.
Изтръпналите клони
с дъха си залюлява,
с природните закони
дори се забавлява...
...Едно зверче изтича
по клоните нагоре,
подплаши малка птица
и с Вятъра заспори,
а той пък заигра се
с опашката му смешна-
дори за малко спря се
да го погали нежно...
...И полетя отново
сам Есенният вятър -
пак поривист, но топъл
във Циганското Лято...
Коста Качев
© Коста Качев All rights reserved.