ИЗВОРЧЕ
Изворче мило!...
Кой те доведе и тука остави
в тая горска дъбрава,
сред меката шума потайно закътано?
Спомен далечен ли? Бъдност ли?
Или самодивска непонятна магия?...
Дали босоногите с тънковитите кръстове
мъдро тебе нарекли са в нощи сребристи –
да си толкова чисто и светло бистреещо?
Дивно, приказно, сърнено,
мое нежно мечтано вълшебство!
Коленича обредно и с шепи
животрептящата свежест загребвам,
устни потапям – ароматната хладност
душата превръща във песен!
Орисия ли накаква, странност,
дяволска жажда все ме води
по лунни пътеки...
Жадна жаднея – да пия в омая
и все да нямам насита!
В тъмна доба на вещерно знание,
с дългокоси посестрими
в танц лудешки край теб да се вия...
Да чувам звездите и горските шепоти!
Вятър тръпен да вкусвам
с греховна наслада…
Към небето дързък мост
да прехвърлям с ръцете си,
молитвено, кръстноотдадена –
оттук, та чак до безкрая!
Изворче мило, сънно видение…
Мое древно желание –
истинна, бяла магия!
© Аляна Пенчева All rights reserved.