Цяла вечност няма да ме има
а тука съм седнал на скамейка подсъдима
страхове правила задръжки и вина
държат ни добре и ни водят за носа
Един друг се гледаме един друг се съдим
свободните ги връзваме, послушните пъдим
търпим докато можем правилата да наложим
и в познатия ни ред всичко да сложим
Така се чувстваме силни, велики
традицията наша е закон многолики
по път предначертан стъпваме тихи
обличайки бавно мечтите си в дрипи
А гледа ли ни някой и вижда ли ни Той
от да бъдеш различен всеки бие отбой
неистово търсещ в живота покой
за наведената глава няма да има бой
Пазя се за утре, но утре може да няма
утре не настъпва за не един и двама
вземе ли да дойде ще бъда аз запазен
макар и за мнозина много по-омразен
Пази Боже сляпо да прогледа,
куцо и сакато почва в теб да гледа
а всяка твоя крачка води настрани
и надалеч от човешките беди
За едни немил за други недраг
приятелите първи станали са враг
но докато ходиш не дрънчат вериги
а вътре те топлят спомените живи
Пък бездната ни чака и добри и зли
кой каквото надробил през кратките си дни
вековете те пробождат като с кинжал
кой каквото пил-пил, кой каквото ял-ял.
© Явор Бачев All rights reserved.