Mar 11, 2024, 7:20 AM

Животът, този варненски хлапак 

  Poetry
122 4 6

ЖИВОТЪТ, ТОЗИ ВАРНЕНСКИ ХЛАПАК

 

Отдето и да го погледна,

животът се отдалечи –

хлапак във уличка съседна,

и няма кой да го сгълчи,

 

смокиня-две ще си открадне

от нечий треволясал двор,

или във варненското пладне

ще грачи с гларусите в хор,

 

ще хвърли чепаре от кея,

да хване някой друг сафрид,

и по крайбрежната алея

ще мине със нехаен вид –

 

красив, суетен, неприличен,

и все тъй – адски примамлив! –

ще милне утринно момиче

във стих, написан със курсив,

 

ще улови торба скариди –

нали моряче е момче,

или две тежки лонди с миди

на тенеке ще ви пече,

 

дори с един търкулнат бисер

превръща в злато всяка кал...

Живот, във който бях се вписал,

и – който, сякаш, бях живял.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??