Mar 11, 2007, 1:41 PM

Какво ли остава... от славата? 

  Poetry
588 0 9

                                          Посветено... на една балерина.

Върви облечена в черно прегърбена старица,

по улица мокра след дъжд, с тротоар разбит.

С очи посърнали, без пламъче, без искрица,

тя носи в пликче изсъхнал хляб, храна за птиците.


Задава се младеж със слушалки в ушите,

движи се гъвкаво, с ритъма на рок ен рол

и вместо да я погледне или поздрави учтиво,

наду почти в лицето й от дъвката си балон.


С дебела лимузина червендалест чичко,

с цялата си тежест стъпил на газта.

През локва небрежно със скорост премина,

изпръска черните й дрехи с лепкава кал.


А тя продължи с пликчето с храна за птиците

и срещна собствения внук с приятелки две.

- Къде си хукнала, не виждаш ли, на пръст миришеш!

Защо ли Господ не вземе да те прибере!


Тя нищо не отвърна, просто си отмина.

Само въздъхна тежко, приведе се още и отпадна...
- Ех, някога и аз бях млада, бях красива балерина,

в овации се къпех, а днес... за думичка добра съм жадна...


... много ли искам?... Защо животът всичко ми отне...?

Поспря за миг и сълза се отрони от сините очи.

После бавно тръгна, прегърбена в черната дреха,

по улицата мокра от дъжд, с тротоар разбит...

                                    ... тя носи хляб, за птиците...


10 Март 2007
Холандия.

© Пепа Деличева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Много въздействащ стих!!!
  • Наистина прекрасен стих, за жалост тъжен, но наистина жалкото, че днес всичко е така - никой не уважава по-възрастния, никой не оценява чуждия труд... :|
  • Горчива истина има в стиха ти, въздействащ е...
  • Благодаря на всички ви, че сте се спряли при мен! Наистина е тъжна картината, но е реалност! Дано сме живи и здрави и ние да достигнем тази, макар и трудна възраст!
  • "по улицата мокра от дъжд, с тротоар разбит...

    ....тя носи хляб, за птиците..."
    !!!



  • Тъжно!!! Не си задаваме въпроса, че и нас ни чака същото!!!
    Поздрави!!!
  • Да, наистина колелото на живота се върти!
    Нека не го забравяме!
    Браво!
  • Тъжен стих...
  • ...тежка съдба, болезнена...
    Поздрав!
Random works
: ??:??