Камино де Сантяго*
Понеже всеки път е поклонение
със свой мотив във всеки пилигрим
да търси за душата си спасение,
то Пътят е: копнеж необясним...
И всеки път е порив и омая,
но в същността си винаги- свещен,
и някога, ако достигна края,
аз зная,че ще бъда променен...
Кога обаче трябва да се върна
душата ми ще разбере сама.
А в кой момент и пътят да обърна
във вечната посока към дома?..
... Но трябва първо: спрял до Океана**
във всичко свято да се закълна,
когато той със власт необуздана
залее ме със прѝливна вълна,
а нейната енергия космична
и да възбуди скритите във мен:
вродената потребност: „да обичам”
и страстите на скитнишкият ген...
А Гравитацията в оня вечен,
загадъчен, небесен, звезден път
(но кой знай що от нас наричан Млечен)***
в Галактиката ще ми свие кът...
Една Звезда прекрасна ще ме води
по своята космическа следа,
а тя във óрбити изконни броди-
и няма да изпадна във беда.
А вярвам, че Животът от звездите
дошъл е и на нашата Земя,
но ние тук творили сме мечтите-
да можем и да имаме: Душá!...
Да можем да предвиждаме, да мислим,
да можем да се влюбваме в зори,
но вярвайки в човешките си истини
и да грешим понякога дори!...
Останал сам в посоката на пътя****
ще преосмислям целият живот:
и някога по-бързо ще пристъпям,
но друг път, и ще позабавям ход...
Край мен ще вие вятърът попътен
и ще ме гали острият му дъх
и все натам, към оня недостъпен
до днес... Приоблачен, примамен връх...
Мечтите ми лелеени отдавна
поставени в Живота като цел,
достигна ли ги, скуката ме грабва,
а мислите ме вземат под обстрел.
Защото: без илюзии какво са
мечтите вече сбъднати пред мен...
... И „ накъдѐ ” крещи ми пак „въпроса”
– без отговор, дорѝ и предрешен!...
20.06.2016.
*Камино де Сантяго (исп.):Пътят на Сантяго
е древно поклонническо пътуване, трето по значение е
след Йерусалим и Рим. Зопочва от Франция, минава
през Пиринеите и през северна Испания до град
Сантяго де Компостела. Пътят е 780 км.
**Стига до Атлантически океан.
***Минава под Млечния път
****Жълти стрелки и жълти стилизирани раковини
на син фон очертават пътя по цялото протежение.
© Коста Качев All rights reserved.