От детските очи какво остана
след хаоса в Сирийската страна?
Болят като дълбока, тежка рана
от още незапочнала война.
Те сякаш са пресъхнали герани.
Светът е ехо, който в тях кънти.
Нима бездушието поглед ще им стане?
Кой вади с шило детските мечти?
Те искаха гнездо под своя стряха.
Те искаха безгрижни да летят.
Но хищни зъби полета им спряха.
Какъв е този всеозъбен свят?
Сега поемат с шепи милостиня.
По кучешки във клетката скимтят.
Решетъчно за тях небето синьо,
присъда е за детския им свят.
Машини за сълзи ли сме - кажете?
Кой ще поеме цялата вина?
Защо безжалостно си режеме ръцете,
създавайки война подир война?
© Валентин Йорданов All rights reserved.