Dec 6, 2015, 4:44 PM

Косачи... 

  Poetry » Landscape
1547 1 4

 

 

            Косачи...

 

                     Елено моме, Елено

                    не гáзи сѐно зелено...

                                Народна песен

 

 

Косачите клепят* косите си в здрача

и всеки, за нещо си свое, мълчи-

чукчетата в ритъм различен подскачат

и всяко във своя тоналност звучи...

 

Пристъпва на пръсти нощта босонога

и носи надежда за отдих и сън,

а във тишината се крие тревога-

просветва далече, но тихо, без гръм...

 

... Вечерният вятър полегнал в тревите

ухаещ на билки и прясно сено,

полъхнал едва с песента на щурците -

намята земята със здрачно платно...

 

Под него струѝ от нощта хладовина

и носи се звън от далечни стада,

над него- усмихната грей месечина

и рони небето звезда по звезда...

 

Изгарят преди да достигнат земята,

но толкова дръзко-красиви са те,

че всеки с фантазия неосъзната

във техните дири, легенди чете...

 

И всеки намисля си нещо любимо,

например лелеена дълго мечта,

защото възможно е, необяснимо,

дори да се сбъдват желани неща!...

 

... Край огъня седнали в кръг са мъжете,

умората тегне, не могат да спят,

но свикнали вече с гурбетите лѐте-

не псуват живота и целия свят.

 

Ракията много помага тогава,

приклещени с болка във всяко ребро,

дори и душевната мъка минава:

шишето въртят като мъжко хоро...

 

... Но свършва ракията, огънят гасне,

умората вече телата надви,

а те ще сънуват пак тия ужасни

и тихо свистящи при óткос треви...

 

Коста Качев

06.12.2015.                                               

*изтъняване с чукче върху малка наковалня

 на режещия ръб на косата

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Чудесна лятна картина,но защо през декември?А може би сезоните и чувствата се променят...Поздрави,Докторе!Честит Никулден!
  • песен за косача.
    аромат на окосена трева.
    пеят чукчетата.
    косите тихо звънят.
    рисувана лятна картина.
    огъня осветява мъжки лица.
    хубаст. дишам с пълни гърди.
    благодаря за песента. прекрасна е.
  • Ех, Коста, замириса ми на прясно окосена трева и едни силни мъже са ми пред очите! Като картинка видях всичко! Браво!!!
  • Много красота и романтика има тук.
    Описано е така, сякаш е лично преживяно.
    Усетих полъх от прясно окосени треви.
    Благодаря, Коста!
Random works
: ??:??