КОСМОС
Ний всички сме деца
на майката Земя,
а Слънцето в небето
е нашият любим баща…
Луната е нашата
мила сестрица-
тя е малка, бяла,
сребърна душица…
Утринна звезда
Венера е потайна –
обичана, желана,
теменужено омайна…
Пази войнът Марс
планетарния ни град –
страх и ужас всява
космическият брат…
Вестоносец смел
на писма с гравюри -
по дълъг път поел
звездният Меркурий…
Мълния и гръм,
вулкани и искри –
в млечния ни друм
Юпитер блести…
Сатурн е награден,
има ореол от слава –
с таланти надарен
сред звездите плава…
Тайнствен е Уран,
светеща звезда –
на планетарния гердан
звездната Луна…
С тризъбеца Нептун –
царствен и великолепен
като синия Перун
е красив и достолепен…
Плутон – планета ледна
препуска с колесница –
брънка е последна
на слънчевата броеница…
И рой звезди в небето
снежен листопад –
величайте битието
на космичния ни свят…
© Лиляна Благоева Андреева All rights reserved.