Ле Мон- Сент Мишел*
... със Вечността родее се Скалата,
виши Бенедиктински манастир,
при приливи залива я вълната,
гнездят и нощем бурите след пир...
Край нея Океанът нежно плиска,
или пък оглушително гърми,
мъглите водят хоризонта близко-
не грейва слънце някога и с дни...
.. . Сам Сент Мишел поискал, на скалата*
да се издигнат манастир и храм,
монасите отрекли суетата
да славят Бог и милостта му там...
В молитви, песнопения, размисъл,
с непостижим човеку пиетет,
животът им добивал странен смисъл...
... Но не роден бил всеки за аскет!...
... Във бурни нощи спирали корсари
и в ранна утрин, грях или не грях,
прескочил манастирските дувари
поемал с тях и не един монах...
Рибарско село гушело се близо,
вдовиците били през къща там
и в полунощ монасите излизали,
защото страст не се гаси с тамян...
Притваряли молитвено ресници
жените, а във порив неумел
зачевали (o,чудо!) и вдовиците...
... Молитвите им чувал Сент Мишел!...
При отлива монасите се връщали,
но ставало и: някой закъснял
да заживее със жената в къщата-
за друг живот внезапно закопнял...
... Мълви се тук, как приливът отнесъл
веднъж монах подпийнал от брега,
а пък духът му още скита весел,
но плаши нощем хората сега...
... Столетия животът се изнизвал,
вилняли бури и безброй войни,
събарян многократно и иззиждан,
но манастирът и до днес стои.
По каменните стълби разнолика,
пълзи човешка весела тълпа,
водачите на групи се надвикват
на всичките езици на света.
И сякаш, че сега ще се повтори,
след гръм от оскверненият амвон,
от библията страшната история:
за кулата във древен Вавилон!...
... А с Вечността родее се Скалата
и бурите заливат я безспир,
и надживял на хората съдбата
над нея бди вековен манастир...
Коста Качев,
23.06.2015, Мон Сент Мишел
*скала ставаща остров при прилив на океана и
с пясъчна ивица до брега при отлив. Според легендата
Арахангел Михаил (на френски Сент Мишел) се явил на
Св. Обер, епископ на Авранш и му дал наставления да
построи църква на скалистия остров. Статуята на Сент Мишел
е поставена на върха на църквата и се издига на 170 м. над
водата. Има и Бенедиктински манастир.
Обявен за световно културно наследство на ЮНЕСКО, островът
се посещава годишно от над 3 млн. туристи.
© Коста Качев All rights reserved.