(по известна легенда)
Някога в далечни времена,
в красивата Родопа планина
живеел чуден млад певец
и от Бога надарен свирец.
Той носел името Орфей -
с арфата си щом запей,
заслушвали се дървеса, цветя,
животни, слънце и гора.
Вълшебна музиката му била,
лекувала дори от болест зла,
който чуел я във светъл ден,
се чувствал млад и възроден.
Веднъж Орфей бил на поляна
със стадото си отзарана -
иззад висока стара канарá
триглава изпълзяла змия.
Засъскала с езици двойни,
изплашили се птици пойни,
всеки там се изпокрил,
че животът му бил скъп и мил.
Арфата си певецът прегърнал,
към опасния звяр се обърнал,
без умора свирил три нощи и дни,
змията триглава успял да приспи.
И своя живот Орфей спасил,
избягал бързо и се скрил,
а звярът страшен тъй заспал,
че никой повече не го видял.
© Мария All rights reserved.