Защо ли възхвалявам любовта ни?
Нима е тема на открит урок?
Дали на някой пука му? Едва ли.
Човеците за всичко имат гроб.
За нечие блажено състояние,
или за нетърпима чужда болка.
За мъчните в душата им стенания.
За всичко. Само прошка да не молят...
А аз - лирикът тайно се надявам
с наивния си нрав на вдъхновител,
че видиш ли, доброто се предава,
детето, както взима от родител.
И как да замълча пред туй клише,
че "искала на тихо любовта"?
С поезия убивам страхове,
които я заключват в тишина.
Понеже злото дебне по ъглѝте,
а лошите очи четат с омраза,
аз по-добре да пиша за мъглите
и есенния танц на листопада.
Или да се престоря на ощипан,
по повод на ранѝмата ми същност,
че някак си без видима причина,
получа ли любов, аз гръб обръщам.
Сега е по-модерно да си тъжен,
до гуша помъдрял в самодостатъчност,
и целият ни свят да ти е длъжен,
защото сам на себе си палач си.
В такъв се е превърнал днес човекът.
Отказвам да съм в тази констатация.
Спасение за мен е, че поет съм
и мога да обичам без овации...
©тихопат.
Данаил Антонов
26.10.2023
© Данаил Антонов All rights reserved.