Apr 26, 2012, 10:31 AM

Мечта в пролетната вечер... 

  Poetry » Phylosophy
417 0 2

 

 

Мечта в пролетната вечер...

 

Земята ли се извъртя,

или пък Слънцето залезе,

но бавно пада вечерта

като мъгла от свода звезден...

 

С тъга си тръгва тоя ден-

полъхва от небето Вечност,

а хоризонта е червен

от огъня на нова вечер...

 

И размечтана тишина

воал намята над Земята-

за миг от близката гора

повява нежен, южен Вятър,

 

но толкоз бе дъхът му слаб,

че клоните не го разбраха:

примесил топлина и хлад

затихна като ласка плаха...

 

...Щом първата звезда изгря,

смрачи се бавно хоризонта

и Вятърът за малко спря-

огледа се да се опомни;

 

внезапно духна след това,

но вече клоните разклати

нагази в сънната трева

и тръгна в пътища познати...

 

Повлече в звездното небе

и скитници необуздани,

дошлите, кой знай от къде,

безкрайни облачни кервани...

 

Мечта за Дом като мираж

трепти томително във здрача

и си подсвирквам за кураж

(нали мъжете уж не плачат!..),

 

но както се е появил

и тъй изчезва в миг миража

и само Вятърът завил

в нощта изпълва сам пейзажа...

 

...И за спасение сега

на звездното небе разчитам:

изглежда близо и с ръка

да го докосна ще опитам...

 

Избирам си една Звезда-

мечтая там да се заселя,

но с мен една добра Жена

да ми застеле и постеля...

 

И с нея да си засадим

най- нежното в небето цвете,

а вечер преди да заспим

да гледаме към Ветровете...

 

Надвесени над Вечността

обсебени от Нея пълно

и обладани от Страстта-

да се обичаме безмълвно...

 

29.03.2011.             д-р Коста Качев

Панагюрище

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??