Dec 30, 2012, 8:02 PM

Мелнишки вечери 

  Poetry » Civilian
518 0 3

По пътища тайни – неведоми

привечер прохладна пристъпва едва,

в душата вълшебните трепети

нашепват гальовни напевни слова.

 

И гасне в предсмъртни дихания,

с отблясъци златни в стъклата, денят.

В упойващи сладки ухания

се носи на свежата пролет дъхът.

 

Вий мелнишки вечери прелестни

ухаете нежно на горски цветя

и меки сияния сребърни

разстилате вие над морни поля.

 

И звънне китара разплакана

далече в полите на гордий Пирин

и екне в гората разлистена

нестихваща песен на горд пилигрим.

 

В наздравици вдига Кордопулос*

препълнени чаши със руйно вино,

горчиво, искрящо – божествено

припламва със блясъци алени то.

 

Вий мелнишки вечери приказни,

ухаещи сладко на цвят от липа,

в тайнствени кътища скътани

таите отминали веч времена.

 

Че нявга велики владетели**

живели са тука по тези земи

и странни, и клети изгнаници***

покорно прекланяли буйни глави.

 

Прогонил е Яне със четата****

навеки от тука вековния враг –

пролели кръвта си момчетата

за нашата слава и български флаг...

--------------------------------------------

 

* - Кордопулос – крупен мелнишки търговец, днес къщата му

и винарската изба са превърнати в музей.

** -През 1252 година в Мелник е назначен за наместник на никейския император Йоан III Дука Ватаци бъдещият велик византийски император Михаил Палеолог

*** - През ХІІІ век в Мелник са били заточвани византийски аристократи.

**** Градът е освободен от четата на Яне Сандански на 17 .Х. 1912 г.

 

 

© Христо Оджаков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??