Feb 3, 2022, 3:09 PM

Мравешкото е и човешко 

  Poetry
146 0 0

Мравка полази по ризата ми -

в раираното ѝ пъстрило.

Нехайно блъснах я с нокът.

И пощуряха нозенцата стресирани

в разпелтечени разнопосочия.

 

Изоставането да компенсира

чалнатият ѝ инстинкт се зае ...

 

Връз пъпа на пътищата -

обърквация тотална.

И аз - успореден на нея,

авторът съм ѝ и мравешки

                       съучастник.

 

Парализа необикновена:

Правилникът за движение

                       разпятие е,

ние -разпнати.

 

... В напън да се освободи,

мравката все пъха се

                       в свойта си прàва,

аз все в райетата я отбивам

          на собствения си лабиринт.

 

(Ала лутаницата не винаги

                           изправя пътя,

но сигурно съкращава живота).

 

- Магистралното ли сàмо е вярно,

а всичко друго - "търчѝ-лъжѝ",

(въпрос коварен!),

                           мравке, кажѝ?!

 

Спорттотото е екстремално:

виртуално пресмяташ загуба,

а реално ти се начислява

                                печалба.

 

... Един втренчен чейнч - регулировчик 

                              висш на сметките -

ти щраква квитанция:

"Всички пътища равноценни са,

                                 са равнозначни -

водят до ... никъде".

                                         (Казва го

и Кастанедова парафраза).

 

Късметът, ако единствен извор е

                 на всевъзможности, -

на интуицията  с императива -

                                    "Напред!"

 

С мравченокиселинна възторженост

самоизключвам се от бионавигация

и хуквам насикиме,

стиснал за софтуер

                 на стволовите си клетки

лотарѝен билет.

 

 

© Вълчо Шукерски All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??