Jul 3, 2024, 1:14 AM

Несъвместимост 

  Poetry » Other
83 0 0

юни 2024 Румяна Славова 

 

Спокойна изглеждам само привидно... 
В мене тайно избухват вселени. 
Недей ме гледа, че се усмихвам... 
преценям... колко точно те бива! 
С две думи, нахилен, не си ме спечелил- 
не ме впечатляват клишета. 
Погледът ми изобщо не е начумерен- 
притежавам радар за лекета. 
Мога с часове да те слушам. 
Изчаквам... съвсем търпеливо... 
Но щом прекалиш - мигом зачерквам
и възпитанието си, и дружбата с тебе. 
Не си мисли, че си ме преметнал- 
чувам ти и задните мисли. Усещам
кога си към мен лицемерен... 
Не се обиждам... Позволявам си лукса
с неприятни хора да не общувам. 
Спести монолога;мъдростите житейски; 
не ме учи да живея - акъл имам много! 
Завирам носа си в пожълтелите книги, 
но в животите чужди не смея. 
Не очаквай да се зарадвам
на палячовци изтървани от кастинг! 
Мама ме е учила да съм учтива, 
но с нервите ми играеш на ластик. 
Сбъркал си - не съм срамежлива - 
"случката" с мен не ще да е празник...
Мълчалива и скромна, но не и наивна...
Със сигурност знам - нямаш срам!
Циничността ти отвращава и дразни...
Да ми подражаваш не се и опитвай -
разлики има от тук до небето... 
Не ме вълнуват твойте драми и схеми - 
днес емпатията ми дава "заето". 
Обичам коректни, здравомислещи хора- 
без завист и корист в сърцето. 
Онези - по ангелски светли и чисти, 
с финес и душевност специална...
Рядко животът  ме среща с подобни 
и често наричат ме "асоциална". 
Но разбери - няма как да сме близки, 
щом мръсотия носиш в душата! 
По-добре върви си по пътя - 
имаме несъвместимост в съдбата!

© Румяна Славова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??