Mar 19, 2009, 4:06 AM

Незакъснял урок по ботаника 

  Poetry » White poetry
629 0 2

Незакъснял урок по ботаника

 

Шансът е малко, загадъчно семе,

попаднало в твоята почва.

"- Какво ли е? - питаш - Отде се е взело?

- Да прилича на плевел започва..."

 

Но то не е плевел - расте и не пита,

дали му познаваш цената,

през бурена път неусетно пробива...

И ето расте над земята!

 

Гледаш го ти  и мисъл нехайна

идея в главата завързва:

"- Какво да го правя, мястото трябва? -

отрязваш стеблото със сърпа."

 

В чужда градина съзираш съседа,

шансът плеви, окопава.

От него обира късмет и напредва,

а ти градинар си остана!...

 

Връщаш се вкъщи болнав и замаян...

Работа как да захванеш?

Да правиш започваш план за промяна,

но шансът отдавна го няма!

 

Години наред се надяваш, че може

в малката  сива градина

растение рядко стебло да покаже,

но твоята Пролет отмина!...

 

След китната Пролет и дивото Лято

златната Есен настъпва -

време е с труд да засееш полята...

Шансът е твоята жътва!

 

© Десислава Вълова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Римите са очаквани.Твърде разказвателно!
  • Капчице, като метафора ми харесва. Но аз лично бих си го съкратил сам, ако бях автор, защото като е дълго много тегли към ботаниката. Иначе е ритъмно и свежо, чете се леко и не мачка мисълта на читателя.
Random works
: ??:??