Jul 27, 2024, 7:31 AM

Относно ( 3-ти март ) 

  Poetry » Civilian
121 1 1

              ......защото там , нейде, навръх планината,

               що небето синьо крепи с рамената,

               издига се някой див, чутовен връх,

                покрит с бели кости и кървав мъх...

 

                                               И. Вазов

 

 

В най-българското място,

в най-българския ден.

Когато Свободата е родена,

елате да се съберем.

Там, горе, високо. 

Отде се вижда надалече,

нашироко.

На връх свети Никола,

наричан Шипка днес,

що грее ярко даже и нощес.

Да спомним стара слава,

на бунтовните деди.

Що Свободата изковаха

на тези висини.

 И нека да погледнем

България сега,

че клетата Родина

отново е в беда.

Затуй, елате дружно 

да се съберем.

Там, горе, високо.

В най-българския ден.

И викнем смело- Стига!

Не щеме робство ний.

Не щеме вълци и чакали

да вият тука пак.

Не щем отново

мъки и мрак.

Ний живеем в Рая.

И не сме рая.

Ний сме горди българи.

Вовеки. Навсегда.

 

 

© Живко Делчев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "В най-българското място,
    в най-българския ден.
    Когато Свободата е родена,
    елате да се съберем.
    Там, горе, високо.
    Отде се вижда надалече,
    нашироко."

    Силно въздействащ, патриотичен стих, Живко! Имаме остра нужда от подобна поезия, припомняща ни славните подвизи и създаващи условия за единение на нацията.
    Поздравление!

    П.П. Благодаря ти, че коментира и постави в Любими "Дойдох за миг да зърна този свят".
Random works
: ??:??