Jul 17, 2023, 7:18 PM

Поетът е войник на Бога 

  Poetry » Odys and poems
215 2 5

ПОЕТЪТ Е ВОЙНИК НА БОГА

 

... вървях из вълчи светове, в които болката е ужас,

дори до кръв да ме кълвe, на Истината свято служа,

дали – не питам, ще боли? – изричам я, без да ми пука –

спя нощем в тръни и бодли, а не в легло смрадлива скука,

чист – пада звънкият ми смях, сълзата – бяла, ми трепери,

 

оооо! – тъй се забавлявам с тях, римуващите лицемери! –

и всеки свой несръчен стих го пиша, сякаш е последен,

живея – праведен и тих, и затова навярно – беден,

каква ти слава, власт, успех? – това бе клетвата ми строга,

в светата Истина се клех! – поетът е войник на Бога.

 

15 юлий 2018 г.

гр. Варна, 15, 10 ч.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??