Mar 2, 2018, 6:36 PM

Пролетната песен на един чичопей 

  Poetry
1104 3 8

 

 

Големият синигер е една от най-издръжливите на зимни студове птици.

Само в дни, в които вали сняг, той сякаш изчезва.

Ако в такъв ден чуете песента му, това е сигурен белег, че снегът е спрял.

                                                                        Уикипедия

 

И пролет вън е – и не е –  

с това навъсено небе,

изнервящо и непонятно –

и с дни, повлекли наобратно

към зима ледени мъгли.

По януарски сняг вали,

на преспи трупа се в душата –

но ето, песничка позната

в скрежасалия върбалак

понася се – и няма как

щастливо да не се засмeя:

изпролетихме с чичопея!

Макар настръхнал от студа,

усетил буйната вода

как пролетно леда пробива –

глас къдри, песничка извива,

щастлив, че Баба Марта тук

другари води му от юг.

 

 

© Венета All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??