– Твърдиш, че си в криза,
пестиш всеки цент,
а яко по джоба те бие парата!
Дари на бедняка от своя процент –
и той като теб да си гледа рахата!
– Да, да, ама – не!... Как да стане това...
щом няма ни вуйчо владика, ни тато?!
– Бедняк е... и зъзне без ток и дърва,
а дребните в джоба му са за храната!
Похапва сланина и хляб за обяд,
закуска – пропуска: все тъй поминува!
А нощем стомахът му стърже от глад,
че гладният пищни трапези сънува...
Такъв е животът му – несправедлив!
Кому да се моли!... Да почне да проси?!
Докато мечтаеше, беше щастлив!
– Приятелю, всеки сам кръста си носи!
PS: Провокира ме песента "Ако си дал"
текст: Иля Велчев, музика: Емил Димитров
© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.
С поздрави, Мариан!