Jan 5, 2012, 12:30 PM

Разговор с Левски 

  Poetry » Civilian
734 0 2

 

 

 

Пред твоята безмерна величавост,

Апостоле,

куплетите са слаби

и римите са хилав отпечатък

на ръста ти – в мащаби

ЕПОХАЛЕН.

 

Съвсем обикновен и простодушен

е твоят образ,

произход, характер,

но някакъв чутовно-дързък дух е

живял във теб

и търсил брод през мрака.

 

Изправен сам –

левент с юначна смелост,

срещу тиранин кървав

петвековен,

обричаш се на святото си дело –

народа в бунт за свобода

да водиш.

 

След теб с ръмжене

втурват се потери

от главорези стръвни, да те хванат.

Ако спечелиш – цял народ печели,

ако загубиш – ти ще си курбанът.

 

Не знаеш дом, добитък,

нива, буля,

в кесията ти не звънтят жълтъци –

от дъждове и от ветрúща брулен,

с пищов и кръст,

с кураж и песен скиташ.

 

Не си авантюрист

с фриволни страсти,

не търсиш слава, не очакваш користи –

призван за дълг,

за идеал и кауза,

принасяш на олтара им живота си.

 

Историята помни ред герои,

по храброст и по сила все отбрани –

ала тефтерът легендарен твой е

реликва за ПОЧТЕНОСТ УНИКАЛНА.

 

Оставил си в наследство славно име –

като светиня;

чисти сметки;

вяра;

за чест поборническа

рядък пример.

Достойно си премерен с ЛЪВСКА мяра.

 

Предаде те един от твойте люде –

от страх

или от раболепна мерзост.

Така Исус предаден бе от Юда.

Но е ХРИСТОС.

А Юда е низвергнат.

 

Понесе с доблест всичко

САМ, Василе –

докрай бе мъж,

водач и християнин –

не трепна

пред душманското бесило,

заради теб съратник не пострада.

 

И както кръстът е библейски символ

за подвига морален на Доброто –

така за всеки българин бесилото

е белег, че НЕ стадо,

а НАРОД сме. 

© Димитър Луканов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поздравявам те за силно въздействащото стихотворение!
    Мисля, че пред Юда трябва да има "от" в стиха :"Така Исус предаден бе Юда."

  • Изпълни ме родолюбиво чувство и гордост, че съм българка!
    Страхотно силен и въздействащ стих! Браво!
    (Само оправи "в кесията ти не дрънчат ...."

Random works
: ??:??