Jan 25, 2013, 11:31 AM

Реалност 

  Poetry
586 0 6

 

РЕАЛНОСТ

 

             “...но нали в света

              все има нещо повече от хляба...”

                                               Янко ДИМОВ

 

В реалността живея.

Всеки ден

е взрив, разтърсил съществото в мене,

за да съзра, отново изумен,

света на сто реалности стаени.

 

Или реалността е стар мираж

със сто врати, или на сто етажа

и всеки има в него свой етаж,

и счита своя прашен свят най-важен...

 

На партера в настръхналата гмеж,

в света на гладната тълпа безока

парчето хляб е идол и стремеж,

и идеал, и крайна цел висока...

 

Нагоре просветлява.

С хляб и сол

и там живеят, с хляб и сол посрещат,

но на душата в светлия престол

не властва хлябът.

Има още нещо!

 

И то е, дето носи слънчев ден,

и прави друг света, и друг – пейзажа,

и си готов, от него запленен,

да търсиш път към горните етажи.

 

И аз живея с хлебец и кураж

и чупя залък от плътта на бога.

Не знам къде съм и на кой етаж –

да преброя етажите не мога,

 

но даже гладен, даже уморен,

в пустинята на идващата зима,

аз вярвам, че на този свят край мен

все нещо повече от хляба има...

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Бъди сигурен в това!!! Освен хляба има и още нещо... и това нещо е Наистина Голямо!
    А нали знаеш "Приказка за стълбата" на Смирненски - колкото се изкачваш по етажите - толкова губиш от духовността си... Така че, и ние на най-долния етаж може би сме по-богати...
    Аплодисменти!
  • мъдрост
  • Поздравления!И аз се стремя към горните етажи,но...асансьорът ми засяда...
  • И аз вярвам!Хубав стих! Поздрав!
  • Искам да съм в мезонет на върха на житейския небостъргач...доста вяра ще ми трябва...
    Поздравления за този стих,Вальо!
  • Има, да! ИМА!
Random works
: ??:??