Aug 18, 2012, 8:48 PM

Швейцария на Балканите 

  Poetry » Civilian
529 0 0

Де е Швейцарията на Балканите
и рòгът ù на изобилието?
Как, пак ли ще затягаме коланите
до сетна дупка ний на бùтието?
Е, майната им на пенсионерите,
излишна твар – ненужна на земята.
По дяволите им на рентиерите,
че то веч песента им е изпята
Какво от туй, че днеска бягат младите
от нас далече във чужбина
и че умираме самотно старите
във нашата обрулена родина.
А и човекът още от утробата
поробен е със дългове огромни.
По дяволите орис и прокобата,
де ни правят едни на други злобни.
Що е патриотизъм – родолюбие?
Нима на халос гръмнали пищови!
Наивна вяра, глупост и безумие,
нов хомот и лъскави окови!
Че на кой му е днеска до родината,
ограбена безбожно и позорно.
Свободно де заплита се интригата
на шир и длъж над всичко свято – родно!
Махнете Ботев, Левски от читанките,
че били те разбойници – хайдуци!
„Под игото” на Вазов секвестирайте,
след туй ги заменете със боклуци!
Щом щете, вий ругайте я родината,
ругайте всичко родно, мило – свято,
но, моля, ний обичаме я милата,
макар да е на последно място.
Ех, дàли сме ний всичко на концесия,
продали сме и майчиното мляко!
На чужденци по някаква конвенция
дарили сме им своето богаство...
И ето ние, вместо тук Швейцария,
докарахме бананова република!...
17.08.2012 г.


© Христо Оджаков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??