Слепият гледа с очи гладни, дълбоки.
Гледа, взира се, а нищо не вижда.
Живот на заем носи и не спира да проси.
Иска още и още, срам го не тревожи,
но благодаря да каже за нищо не може.
Нещастна блудница от скитане пети съдира,
туй, що тъпче, търси, а го не съзира.
Заблудена в мъгли от пороци нелепи,
поема посоки грешни, следвайки идоли слепи.
Ненаяла се твар плътта майчина ръфа,
със зъби къса, с нокти раздира,
без да дъвче преглъща, да си поеме въздух не спира.
Гладът гложди я, душата ù трови,
ненаситност и настървеност са нейните тежки окови.
Не те ли е срам, човеко, преял от глад да ослепееш?
Обричаш се вечно в тъмнина да живееш.
Яж, юроде, лапай, нивга не ще се заситиш,
от лакомия себе си сам ще съсипеш.
© Ясен All rights reserved.