Старите кучета обикновено умират през есента, или пък ранна зима
Когато всичко се оголва и става скучно.
И няма какво друго да правиш освен да скърбиш за старите приятели, подритвайки по улицата нападали листа.
Да човъркаш стари рани, или да слагаш на кантар своя и нечия чужда вина.
А младите кучета се раждат през пролетта.
И идват с цялата си живост на пухкави дебели клоуни, очакващи един живот - игра.
Това е толкова непоклатимо и истинско кучешко прозрение.
Затова когато стане скучно, мрачно, сиво като зима, старите кучета си отиват. Лягат и заспиват.
Старите кучета гледат мъдро.
Защото са хапали хиляди неща.
Въобще не я мислят тая карантия, когаго нещо ги заболи.
Боли ги и толкова.
И когато тръгнат да умират те знаят, че играта свършва.
Затова просто лягат и сънуват последната си пролет, докато капят есенни листа.
© Svetoslav Vasilev All rights reserved.