Свещта изгасна.
В стаята настана мрак,
последван от тъга.
Склониха се главите
и очите
отново се обърнаха
към вечността.
Те бяха там!
Но истина ли беше,
или участваха
във някаква игра?
Стояха,
а въпросите летяха.
Сред тъмнината
се промъкна светлина.
Те зърнаха
огромните фасади.
Дъхът им
във гърдите спря.
Разместиха се пластовете -
някои прозряха,
че истината
вече е лъжа!
Започна паника.
Привидните устои
се рушаха.
Пропукваше се
знанието за света.
Но ето,
че нещата
си дойдоха по местата:
запалиха свещта!
© Иван Проданов All rights reserved.