Свети Георги с' змей се бие,
кон изцвилва, грива вие.
Змей се гърчи, огън бълва
Свети Георги да затрие!
Свети Георги с' змей се бори,
смело гледа и говори:
" Хайде стига! Свърши твойта!
Няма веч' дечица да крадеш!
Да ги давиш в езерото и ядеш!
Да разплакваш майки и бащи!
С дъх отровен и вонящ
да обливаш крепостни стени!
Господ тука ме изпрати,
с вяра крепка във Христа!
Подготви се за разплата,
теб сега, ще пробода!"
Свети Георги копието вдига,
змеят мушва във гърди.
И народ отвсякъде пристига
и камбанен звън навред кънти.
© Хари Спасов All rights reserved.