Топчето черешово гръмна ли вече?
Никой не чака, тича напред в атака!
Знамето българско на бой ги привлече,
Сърцата им тръпнат, тиранин не чакат.
Родината плаче, иго османско на власт,
българи викат със сърца исполински!
"В атака!" отеква генералския глас,
турците падат в недрата планински.
Фес пореден сабя силно разсече,
Хайдутите наши с пищови гърмят.
В България свята всеки е вречен,
викове гласни "Свобода или смърт!".
Юнаците наши падат, но стават.
Войвода пореден турчин пробожда.
Рогът извит балканска песен запява
и всеки крещи "България е свободна!".
© Мирослав Георгиев All rights reserved.