Знаеш ли, не знаеш брате,
исках цар да стана.
и
богат да бъда и да властвам,
по голям от мен да няма!
Ходих аз да диря брод,
да намеря прост народ,
дето да са будали,
да ме слушат с две уши.
Аз акъл ще им раздавам
Щедро ще им подарявам
И ще си живея царски
Ще си властвам господарски
Па излезнах аз от село
и започнах славно дело
де ми стига поглед тръгнах
и дори се не обърнах
Минах две села и трето
па в четвъро сигнах
и нали съм тарикат,
право в кметството отидох
Работа си там потърсих,
исках секретар да бъда,
щом устата си отворих -
всичко ми потръгна.
Всичко знам и всичко мога,
пак устата ми не млъкна,
Брате вместо секретар,
ме направиха козар.
Работа аз нямам там
При козите и тревите
Но накря аз се сетих
Скоро ще си ям ушите
Поработих ден до пладне
Па ме домързя отново
И набързо моита царска песен,
се запя на ново
Аз акъл ще ви раздавам,
имам много – подарявам
и ще си живея царски,
ще си властвам , господарски
Бре как чуват тези хора
и акъл не искат, май от царя който,
на козите виметата стиска.
Щом събраха се - наритаха,
натупаха ме здраво ,
но да си призная май че с право.
И да знаеш брате
,че животът дава
не туй що искаш
А туй що заслужаваш.
© Джеймс Диин All rights reserved.