Jul 25, 2019, 7:50 PM

В името на България (Хан Борис-Михаил) 

  Poetry » For kids
448 0 0

Във времена древни на героични победи и възход,
със синове достойни се прославил българския род,
те земята родна храбро от враговете защитавали,
за да я има нашата България мило и драго давали.
Сред тях ярко се откроява името на Хан Борис-Михаил,
на своите велики прадеди делата успешно надградил,
в могъща, сплотена държава всички българи обединил
и авторитета на България в древна Европа затвърдил.
Той приема християнството и писмеността и така създава,
една нова, силна, уважавана в Европа, българска държава,
а на своя син и наследник Хан Владимир-Расате завещава,
да спазва винаги законите, мъдро и с чест да управлява.
Но Хан Владимир-Расате непокорен и неразумен бил,
на дадената дума пред баща си и на волята му изменил,
преследвал невинни християни и вярата им забранил,
против християнството бил и с Бог Тангра го заменил,
закрилял езическия бог и палел християнски храмове,
с враговете бащини се съюзил и ги посрещал с дарове.
Като разбрал за това Хан Борис-Михаил се разгневил,
от българския престол първородния си син той свалил,
и Хан Симеон, другия си роден син за наследник обявил.
За да пребъде родната ни България през вековете в светлина,
Хан Борис-Михаил наказал едно от децата си с вечна тъмнина,
и така доказал на света, че ако искрено обичаш своята страна,
готов си на всичко за нея, не съществуват невъзможни неща.

© Кръстина Тодорова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??