Великденска приказка
по "Срещу Великден" от К.Константинов
Стъмва се вече, послушай, дете,
приказка чудна разказва щурче:
- Великден иде, тази нощ е свята,
чуйте в панера как спорят яйцата...
- Нẚй съм едро и здраво от всички,
само за мене греят свещички.
Затова съм жълто, златно съм даже,
та смее ли друго да се покаже?
- Стига се хвẚли, то не си струва,
никой тук даже и не те чува.
Зелено съм аз - с цвета на гората,
най-смело и силно съм сред яйцата!
- Аз пък съм пъстро, в шарките грея,
да се сравняват с мене не смеят.
Седем боички по мене рисуват,
даже дъгата сега се срамува!
- Вие сте смешни, аз съм от гъска -
най-дебелото тихо засъска.
- Всички ще счупя, сега обещавам,
много съм лошо и не прощавам...
А настрана в панера седеше
алено яйчице и мълчеше.
На празника светъл, без много хвалби,
смелчаците едри за миг победи.
© Мария All rights reserved.