ВРЕМЕТО
На Атанас Липчев
Купища от книги, автографи,
срещи, чашки, постове, съдби...
Пламенни слова и епитафии...
Раждат ли творците? Може би...
Малко са онези, дето могат
да творят от здрача светлина,
да прозират общата тревога,
да отглеждат чувство за вина...
Драскат си безличните поети –
със страстта на дремещ политик...
И преди, и днес в стиха им свети
на властта заостреният щик...
Както и преди, и днес огласят
с нежни трели речевата шир...
Кротко препродават съвестта си,
следват финикийския кумир....
Но и днес писатели пленяват –
със талант, със име и със чест!...
Времето отсява всяка плява
и я разпилява... Без адрес...
© Ванилин Гавраилов All rights reserved.
Поздрави от мен!