29.10.2020 г., 23:16 ч.

Моряците 

  Поезия » Друга
138 2 5

 

Моряците...

 

              ...петнайсет души във ковчега на мъртвеца,

             йо хо хо и бутилка ром...

 

... и седем дни бушува урагана,

и в осмият утихна в утринта...

Виновен!?...Усъмнил се Океана,

разклати гръд, красив като мечта!...

 

Над хоризонта изсветля́ полека

и тръгнала от там една вълна

прокара чак до кораба пътека,

а после пламна цялата вода...

 

На вятъра един последен вихър

премина по искрящите вълни

и после те смирено се стаи́ха

невиждано по тия ширини́...

 

... Моряците съвсем не се измъчват,

че дали са за праведност обет

забравили молитвите, за кръчма

мечтаят те след лудия късмет...

 

Защото преживял ли си щастливо

поне един подобен ураган,

си виждал как Живота си отива

от дивата Стихия обладан!...

 

А някъде на някой бряг далечен,

в моряшка кръчма и с бутилка ром --

възможна е една вълшебна вечер,

в която да намериш тих подслон...

 

Възможно е дори и да се влюбиш,

но даже да платиш за любовта --

божествено ще изживееш чудото

от вихъра безумен на Страстта...

 

Преследваш все миражни хоризонти

в Живот като Стихията суров,

но всеки порт откакто тук се помни –

очаква те и със една любов...

 

... А кръчмите крайбрежни не затварят

и ласкави са „леките” жени,

и в технте прегръдки се забравят

дори и ураганните вълни.

 

А любовта е в прелестно съзвучие

и със звездите в твоя Зодиак...

Моряците, във ритъма не случили,

пияни пеят станали на крак...

 

... А сутрин в ореола на зората

клатушкайки се всеки „стар” моряк,

поема бавно пак към необята

в преследване на бягащият бряг...

 

Едно Време в Океана

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубаво, естествено пишеш
  • Пише си човека, хем хубаво, хем без претенции. Поздравления!
  • Ама, ЕдинСкитник, не забравяй: В PSC са все бивши капитани (барота)и главни механици(дедове)... ... А иначе на доктора-моряк трябва да се радваме, че пише. Че вече и доктори няма по търговските кораби - кой оживял, оживял - след " медицински съвет" или "medical assitance" ...
  • Браво, Моряко!
  • Всичко е точно така. Няма нищо излишно тук, и нищо не липсва. Помня какво ми каза един капитан, с когото пихме в пристанищен бар в Джаксънвил, Флорида на 22 декември 1995 година: “ Ние, моряците сме едно семейство.” Така е.
Предложения
: ??:??