"Аз съм една стара камбанария, населена със замечтани гълъби."
Неизвестен автор
Когато идва лятото внезапно опустявам.
Отлитат гълъбите някъде -
далече от прибоя,
и населяват шумните площади,
къпят се във локвите
от вчерашния летен дъжд останали.
Гнездата им сега са празни -
пазя ги за младите,
които някой ден
ще наследят площадите.
А хората ще им се радват,
и ще ги нахранят благо.
Гредите ми са стари,
не от отчаяние -
а със надежда те проскърцват,
сякаш чувам мислите си -
неизбежния им глас:
“Преди да се разпадна,
и да ме разпръсне вятърът
по улици,
площади
и по пясъка
аз искам да ви видя -
замечтани гълъби!”
© Петър Димитров Всички права запазени