В очакване
Дъждът вали. Графичен пейзаж.
Задава се денят - наметнат в сиво.
Навън - градът като мираж.
Наоколо - мъртвило.
Единствен, старият клошар,
върви спокоен под небето.
Тече от него и вода, и кал,
но няма жал. Усмихва се лицето.
Усмихва се на своята съдба -
да бъде никой и да не робува.
Не се познават със света,
но на живота с вярност чиракува.
Не може той без свобода.
Обречен е на нея. Тя го и лекува.
Често е пиян и без тъга,
понякога говори на сърцето.
Обича да се скита из града,
а ние чакаме... и чакаме...
да спре дъждът...
и философстваме за битието...
© Виолета Томова Всички права запазени