Apr 7, 2024, 11:40 AM

Букви 

  Poetry » For kids
74 3 4

Ние буквички сме малки,

но с големи сме сърца,

че ни пишат с химикалки

ранобудните деца.

 

И сме винаги засмени

като пролетни цветя.

Думичките вдъхновени

с нас се кичат пред света.

 

Родна реч - омайно слово -

с нас лети към висини,

а народът ни отново

с нас достига бъднини.

 

С нас се учите на разум,

пишете, четете с нас,

опознавате живота,

песни пеете наглас.

 

Знания чрез нас постига

даровитият човек,

а чрез нас добрата книга

ще добрува и след век.

 

Че без букви нищо няма,

няма път и светлина,

няма дом, родина, мама,

мир, любов и свобода.

 

Буквички красиви, златни,

знаци на добра съдба!

Наши букви благодатни,

дар за учещи деца!

 

До успех ще изведете

всяко знаещо дете,

дето носи ви в сърцето

и обича да чете.

 

С нас приятелство делите.

С вас в училище растем.

С радост с нас ще споделите

утрешния светъл ден!

 

Щом чрез буквите любими

пишем свойте имена,

грейва българското име,

свети нашата земя!

 

И по пътя вековечен

тъй към нов живот вървим,

във въртежа бързотечен

след мечтите си летим!

 

Ние буквички сме малки,

но с големи сме души!

Грабвай листа и писалка,

нещо свое напиши!

 

Че без словото нещастен

е неукият човек

и живее безучастен

в зимен студ и в летен пек.

 

Добротата щом покълва

с радост в нашите души,

в миг сърцата се изпълват

с чувства мили и добри.

 

С букви щастие се пише,

детство, роден бащин кът -

гдето розите миришат,

гдето извори димят.

 

И летят към небосвода

птици с огнени криле.

С букви пишат будни хора

драгоценни редове.

 

Букви! Букви! Свят вълшебен!

Приказен, премъдър свят!

Всеки звук ни е потребен,

ваш е неразделен брат!

 

И за Кирил и Методий

с вас изплитаме венци -

да прославим имената

на великите светци!

 

 

 

 

 

© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??