От славянският корен дълбок
и от българско здраво стъбло.
Тук на пътя балкански, широк
се роди пъстролико дърво.
Цветовете му крехки и нежни
бързо вързаха истински плод.
Завидяха му бурите снежни,
завидя му и всеки народ.
Заприиждаха чужди секачи,
дървояди жестоки - тълпи.
Заредиха се алчни палачи
на дървото да правят бели.
Векове византийците горди
с гръцки огън* дървото горяха.
Векове и османските орди
ятагани над него дрънчаха.
А дървото по някакво чудо,
без назад и встрани да поглежда.
Пак поникваше младо и лудо,
разцъфтяваше с нова надежда.
---------------------------------------------------------
*- Гръцки огън - запалителна смес, изстрелвана през тръби.
© Хари Спасов All rights reserved.