Nov 11, 2021, 4:20 PM

Катеричката, крадливата Сврака и Сивата котка 

  Poetry » For kids
293 0 0

Тръгнала да събира храница

в близката лескова горица

Катеричката добричка, работлива

видя Свраката крадлива

да влиза в нейната къща

и хукна бързо да се връща.

 

Докато през гъстите клони

достигне крадлата, да я изгони,

тя избяга със запасите й заделени

за зимните дни студени.

 

Седна, отрони сълзица

Катеричката за своята храница,

която с труд натрупа

за зимата в своята хралупа.

 

Както седеше така

усети нечия ръка,

глас с позната нотка -

беше Сивата котка.

 

Чула и дотичала веднага

да подаде приятелска ръка,

с една прегръдка само

да я успокои на нейното рамо.

 

Ах, как щеше да се влачи,

Свраката горко да плаче,

ако Рунтавелка беше за храница

с приятелката си в лесковата горица.

 

Щеше да отупат гърбината,

на крадлата да оскубят перушината,

за назидание на крадлите в гората

да я изгонят с по перце на крилата.

 

От случката Катеричката научи,

че трябва къщата да ключи,

тръгне ли за храна, или на разходка

да кани и нея - Сивата котка.

© Никола Яндов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??