Напред капитане
Изтупай прашния байрак,
на мачтата вържи го гордо,
вдигни моряците на крак,
хвърли ненужното зад борда!
Бъди им лидер, Капитане,
а не моряк, в хамака дремещ!
Духът помощник пръв да стане,
Доброто руля да поеме!
Сложи Любов за навигатор,
да води Смелост абордажа
и нека Воля е оратор,
надъхващ теб и екипажа!
Монокъл на Инстинкта дай,
че вижда той, дори в тъмата!
Кажи на Вярата докрай
издути да държи платната!
Порете бурните води,
назад морякът да не гледа,
а ти решително води
към всяка следваща победа!
И ако някак, Капитане,
Страхът се вмъкне и се меси,
веднага някой да го хване
и пòказно да се обеси!
Че той е напаст, враг всегдашен -
духа ви боен ще разклати!
Обърнеш ли му гръб - уплашен -
на дъното и теб ще прати!
© Марин Цанков All rights reserved.