Звездата на Малкия Принц...
...Нощем ще гледаш звездите...
...ще ти се струва, че всички звезди се смеят...
...И ще те помислят за луд...
Из “Малкият Принц”
Антоан дьо Сент-Екзюпери
Решила ли си: идвай, не отлагай,
но за къде отиваме- не питай!...
Пристигнем ли - ще разбереш тогава
и, вярвай ми, ще замълчиш с възхита!...
...Небето- като вир с води дълбоки,
под него тръпнем не от студ в нощѝте,
живеем в Свят със четири посоки,
но зная аз и пета: към Звездите...
И твоята Душа ако потръпне,
и припознае в моята- побратим,
ще можем елегантно и достъпно
мечтите към Звездите да изпратим...
Но трябва и да ме залюбиш страстно,
да обявим на Времето вендета
и още- да се отървем изящно
от ревността на родната Планета...
Щом полетим в свободна безтегловност
ще ти покажа в полет и Звездата,
където, снели всякаква условност,
сами със теб ще пишем правилата...
На нея ще цъфти, едно-единствено
в безкрайната Вселена, нежно Цвете-
ще го поливаме, към залеза замислени
и ще танцуваме със ветровете...
Там искам и да хвърлим Семената,
които лятото събираме по нивите-
да пренесем: и на Земята аромата,
и вятърът, на тревните вълни във гривите...
Но първо да изтръгнем баобабите,
един да не остане не откъснат,
понеже като малки са и слаби те,
но дръпнат ли- Звездата ни ще пръснат...
А призвездим ли се със Любовта си
и със Страстта, която ни побърква,
ще гледаме към слънчевите залези
учудени, че нощ е, а не мръква...
В косата ти ще вплитам метеори
надвесени над бездната космична...
Въртенето безкрай там ще повтори
и любовта... А всяка нощ различна...
... И нищо, че е мъничка Звездата
и в полета едва ще я уцелим,
но Любовта, бездомна на Земята,
завинаги на нея ще заселим...
Коста Качев
© Коста Качев All rights reserved.