"Излел йе Дельо хайдутин..."
народна песен
Разкажи ми, ти славни войводо,
за хайдушките паметни дни,
как се брани от иго народът,
как за име и род се мъсти.
Разкажи ми, ти стари войводо,
за дъбрави и гъсти гори,
как се бие и мре за свобóда,
как от вяра сърцето пламти.
Научи ме и мене, войводо,
да обичам родината свята,
да закрилям и любя народа
и да бранят на тати земята.
© Хари Спасов All rights reserved.